Ministerul Culturii anunță că prin Direcția Județeană pentru Cultură Prahova și Institutul Național al Patrimoniului (INP), continuă monitorizarea și intervențiile în zona Sinaia, în urma fenomenelor meteorologice extreme care au afectat patrimoniul cultural din localitate și împrejurimi. Până la finalul săptămânii trecute, s-au înregistrat progrese importante în ceea ce privește măsurile de punere în siguranță și restabilirea funcționalității unor obiective de interes cultural. Pe parcursul evaluării din teren s-a colaborat cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență Prahova, respectiv detașamentul ISU Sinaia.
Tot săptămâna trecută, o echipă a Institutului Național al Patrimoniului a efectuat o vizită extinsă pe teren, analizând situația mai multor obiective de patrimoniu din Sinaia: Casa Enescu, Castelul Peleș, parcul castelului, gara Sinaia, Vila Take Ionescu, Mănăstirea Sinaia, Hotel Furnica, Cimitirul Eroilor, parcul Cazinoului, precum și alte clădiri istorice care, în prezent fără funcțiune, sunt vulnerabile și pot prezenta riscuri semnificative și necesită evaluări mai aprofundate.
La Casa memorială „George Enescu” - vila Luminiș, intervenția la acoperiș a fost finalizată. Țiglele sparte au fost înlocuite, iar zona afectată a fost complet reparată. Totodată, cu sprijinul autorităților locale, al Jandarmeriei și al altor forțe implicate, au fost îndepărtați brazii căzuți în curte, iar accesul a fost reabilitat integral.
O inițiativă apreciată a venit din partea arhitectului Alexandru Bondrea, din cadrul Direcției Județene pentru Cultură Prahova, care a propus implicarea unei echipe de alpiniști utilitari din Comarnic, aceștia manifestându-și disponibilitatea de a interveni. De asemenea, autoritățile din Azuga și Jandarmeria și-au oferit activ sprijinul în desfășurarea operațiunilor de degajare și asistență logistică.
În cazul Gării Sinaia, autoritățile au reușit o punere în siguranță parțială. Cu toate acestea, încăperea care adăpostește aparatura de control al traficului feroviar rămâne expusă, fiind protejată doar temporar. Salonul Regal nu a fost inspectat la interior, însă, acest obiectiv nu prezenta degradări vizibile și, potrivit șefei de gară, se va efectua o inspecție detaliată în perioada imediat următoare. Clădirea principală a gării prezintă, de asemenea, degradări la nivelul învelitorii ce necesită intervenții rapide de punere în siguranță.
În Parcul Cazinoului, acțiunile de degajare a aleilor și trotuarelor continuă. S-au identificat trunchiuri de arbori doborâți, iar echipele de intervenție acționează pentru eliberarea completă a spațiului public. Monumentul de for public prezent în acest parc nu a fost afectat. În zona Foișorului, au fost doborâți câțiva copaci în pădurea din spatele serelor, fără a provoca daune. Situații similare au fost semnalate și la Castelul Pelișor, unde au fost doborâți câțiva arbori, însă fără alte consecințe asupra clădirii.
În paralel, la Muzeul Național Peleș se implementează un nou sistem modern de acces pentru vizitatori. Începând de luni, în incinta muzeului se montează turnicheții de acces, iar de miercuri, vizitarea se va face printr-un sistem integrat, care include bilete online, puncte de plată de tip self-pay și control automatizat. Accesul în muzeu va fi asigurat de personalul instituției, în colaborare cu Jandarmeria și cu firma care implementează noul sistem de ticketing.
Ministerul Culturii, Direcția Județeană pentru Cultură Prahova și Institutul Național al Patrimoniului rămân în contact permanent cu autoritățile locale și instituțiile responsabile și vor reveni cu informații suplimentare pe măsură ce acțiunile din teren progresează.
Ministerul Apărării Naționale a supus consultării publice și consultării preliminare interinstituționale două proiecte de Hotărâri de Guvern privitoare la înzestrarea armatei române.
Primul proiect vizează „Hotărârea privind aprobarea circumstanțelor și a procedurii specifice aferente programului de înzestrare Sistem armament individual tip NATO – SAI, aprobat de CSAT în martie 2025.”
Conform MApN, comisiile reunite pentru apărare, ordine publică şi siguranţă națională ale Parlamentului au hotărât să transmită către MApN „aprobarea prealabilă pentru inițierea procedurii de atribuire” aferente programului de înzestrare „Sistem armament individual tip NATO” – SAI, în şedința comună din data de 20.04.2021.
Al doilea proiect se numește „Hotărâre privind aprobarea circumstanțelor și a procedurii specifice aferente etapei I a programului de înzestrare Mașina de Luptă a Infanteriei, pe șenile – MLI, adoptat de CSAT în martie 2025”.
Comisiile reunite pentru apărare, ordine publică şi siguranţă națională ale Parlamentului au hotărât să să transmită către MApN „aprobarea prealabilă pentru inițierea procedurii de atribuire” a contractelor de achiziție aferente programului de înzestrare, Mașina de luptă a infanteriei, pe şenile" – MLI, în şedința comună din data de 03.04.2023.
Cele două programe prevăzute în proiectele de Hotărâre de Guvern asigură achiziția de echipamente noi adaptate provocărilor actuale de securitate, cerințelor operaționale și standardelor de interoperabilitate cu celelalte state membre NATO și UE, a explicat MApN.
Soluția propusă pentru programul de înzestrare „Sistem armament individual tip NATO” constă în achiziția competitivă a peste 200.000 de produse SAI, în 6 configurații, care vor intra în dotarea tuturor structurilor din Armata României. Contractul se va derula pe o perioadă de 6 ani.
Totodată, Mașina de luptă a infanteriei, pe șenile – MLI, se va produce în varianta de bază și 4 tipuri de derivate, în număr de 246 produse. Durata contractului multianual este de 8 ani.
Interesul esențial de securitate pentru statul român îl constituie protejarea lanțului de aprovizionare prin transfer tehnologic pe teritoriul României a unor capacități de asamblare, integrare, testare și asigurarea mentenanței tehnicii și produselor menționate.
După aprobarea acestor Hotărâri de Guvern, urmează a se finaliza documentația de atribuire în vederea inițierii procedurii de achiziție, prin Direcția generală pentru armamente (DGArm), în calitate de autoritate contractantă, a precizat MApN.
Cristian Pistol, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) anunță că există interes pentru proiectul privitor la construirea unui pod peste Dunăre, la Giurgiu. Contractul pentru proiectarea celui de al doilea pod peste Dunăre, la Giurgiu, are 11 ofertanți, a transmis Pistol.
Este vorba despre companii și asocieri de firme din România, Turcia, Italia, Coreea de Sud, Spania, Portugalia, Japonia și Bulgaria.
Valoarea estimată a contractului pentru elaborarea studiului de fezabilitate este de 60,87 milioane lei (fără TVA), sumă asigurată prin CEF 2 (Mecanismul pentru Interconectarea Europei) - Componenta Mobilitate militară.
Studiul de fezabilitate, care trebuie să fie elaborat în maximum 23 de luni, trebuie să stabilească amplasamentul podului Giurgiu-Ruse 2, tipul podului (doar rutier sau rutier și feroviar) și valoare construcției.
Prin construcția acestui nou pod se urmărește creșterea eficienței tehnico-economice a rețelei de transport dintre România si Bulgaria, dar și pe axa europeană Nord - Sud.
Centrala termică a Spitalului Județean Galați a fost refăcută din temelii printr-o investiție de 23 de milioane de lei a Consiliului Județean. Președintele CJ Galați anunță că au început probele la instalațiile noii centrale.
Lucrările de modernizare a centralei termice de la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Ap. Andrei”, o investiție a Consiliului Județean în valoare de 23 de milioane de lei, au intrat într-o nouă etapă.
„În ceea ce privește partea de instalații, noul cazan de 2.500 kW a fost deja montat și se află în faza de testare. După finalizarea probelor, acesta va începe să furnizeze apă caldă și apă caldă menajeră pentru întregul spital. În paralel, continuă demontarea vechilor instalații și înlocuirea lor cu echipamente moderne, automatizate, cu eficiență energetică ridicată și costuri de operare reduse. În etapa următoare se va instala și cel de-al doilea cazan, cu o capacitate de 1.250 kW, completând astfel sistemul de încălzire”, a transmis Costel Fotea.
La fel de importante sunt amplele lucrări de consolidare a clădirii centralei termice. În prezent, lucrările la fundații sunt executate în proporție de 70%, fiind demarată și partea de consolidare a pereților exteriori.
Această investiție nu doar că este esențială pentru funcționarea eficientă a spitalului, ci înseamnă, în primul rând, condiții mai bune și un plus de confort pentru pacienții din Galați, a precizat președintele CJ Galați.
Echipa de robotică ByteForce, de la Colegiului Național ”Vasile Alecsandri”, a reprezentat cu succes Galațiul și România la prestigiosul Campionat FIRST Tech Challenge European Premier Event 2025, desfășurat în Eindhoven, Olanda.
La acest campionat internațional al roboticii, care a reunit 95 de echipe din 25 de țări, liceenii de la ByteForce au reușit să obțină unul dintre cele mai importante trofee ale competiției: ”Control Award” – distincție oferită echipei care se remarcă prin utilizarea inovatoare a senzorilor și a programelor informatice pentru a crește performanța robotului în meciurile oficiale.
De asemenea, în cadrul competiției pe alianțe, echipele ByteForce și RoboAS au reușit împreună să ajungă până în semifinala turneului și să ocupe un onorant loc patru în clasamentul general.
„Sunt bucuros că o astfel de performanță a fost posibilă și grație sprijinului financiar acordat de Consiliului Județean, care a susținut acești tineri talentați în împlinirea visului lor de a participa la unul dintre cele mai importante campionate dedicate roboticii. Suntem mândri de toți elevii gălățeni pasionați de știință și tehnologie, de profesorii lor dedicați, îi susținem și le dorim mult succes în continuare, în inițiativele care aduc județul Galați în prim-planul educației și inovației”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.
Premierul Ilie Bolojan a anunțat luni, în fața Parlamentului, ce măsuri va include al doilea pachet ce vizează reducerea deficitului bugetar. Printre altele, măsurile urmăresc reforma pensiilor speciale, a administrației și a companiilor de stat.
„În spațiul public se discută că vor avea de suferit doar cei mai amărâți și sinecuriștii nu vor avea nimic de pierdut. Că s-a început cu bursele, nu cu politicienii. (...) Atunci când am spus că e nevoie de un nou început, m-am gândit și la măsuri concrete de restabilire a bunului simț în administrația centrală și locală. Unele vin prin educație, dar unele mai vin și prin reguli. Și cu aceste reguli se ocupă acum Guvernul pe care îl conduc. Din acest motiv, vreau să vă vorbesc și despre cel de-al doilea pachet pe care îl avem în pregătire la Guvern. El va veni în completarea acestor prime măsuri. Astfel, până la sfârșitul lunii iulie, vom reveni în fața Parlamentului României cu acest al doilea pachet de măsuri, cu accent pe echitate și eficiență”, a declarat Ilie Bolojan în Parlament.
Ilie Bolojan a enumerat principalele măsuri care vor fi incluse în al doilea pachet. Este vorba despre „reforma pensiilor speciale, prin eliminarea excepțiilor, calculul corect al pensiilor și intrarea în pensie la vârsta generală”.
De asemenea, se dorește reforma companiilor de stat și a autorităților autonome.
„Restructurăm ASF, ANCOM și ANRE. Reducem numărul de membri și indemnizațiile din consiliile de administrație. Transparentizăm activitățile și contractele”, a anunțat Ilie Bolojan.
Premierul s-a mai referit la reforma administrației locale și centrale, la combaterea evaziunii fiscale și a fraudării banului public și la urgentarea accesării fondurilor europene și prioritizarea investițiilor cu impact direct în dezvoltare.
Guvernul Bolojan intenționează să-și asume responsabilitatea și pe al doilea pachet de măsuri. Procedura ar putea avea loc până la finalul lunii iulie.
Ministerul Finanțelor a lansat luni, 7 iulie, cea de-a șaptea ediție a Programului TEZAUR din acest an, care oferă persoanelor fizice o nouă oportunitate de economisire în condiții avantajoase.
Astfel, în perioada 7 iulie – 1 august 2025, românii pot investi în titlurile de stat TEZAUR, cu maturități de 1, 3 și 5 ani și dobânzi anuale de 7%, 7,50%, respectiv, 7,90%. Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu și sunt în forma dematerializată.
Când și unde pot fi cumpărate titlurile de stat
Între 7 iulie – 30 iulie 2025, prin platforma Ghișeul.ro;
Între 7 iulie – 31 iulie 2025 online, numai de către persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV pentru titluri lansate prin intermediul unităților Trezoreriei Statului. Operațiunile care pot fi realizate online sunt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectată, subscriere titluri de stat TEZAUR, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar. Pentru mai multe detalii cu privire la subscrierile online accesați Ghid Tezaur online și Tezaur online;
Între 7 iulie – 1 august 2025 de la sediul unităților Trezoreriei Statului;
Între 7 iulie – 31 iulie 2025 în mediul urban și 7 iulie – 30 iulie 2025 în mediul rural, prin subunitățile poștale ale C.N. Poșta Română S.A.
Veniturile obținute din investirea în titluri de stat lansate de Ministerul Finanțelor sunt neimpozabile. Dobânda este anualã și se plãtește la datele de platã prevãzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul
Programului TEZAUR sunt transferabile și se pot rãscumpãra în avans. În plus, un investitor are libertatea de a efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulãrii subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri.
Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuãrii subscrierii. Fondurile obținute de Ministerul Finanțelor în calitate de emitent, ca urmare a emisiunii de titluri de stat, vor fi utilizate pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice.
Prospectul de emisiune și orice eventuale modificãri ale acestuia sunt publicate pe website MF la secțiunea Titluri de stat și pe website C.N. Poșta Românã S.A.
Reamintim cã începând cu luna martie a.c., Ministerul Finanțelor a lansat prima ediție în care cetãțenii români care au cont pe platforma Ghișeul.ro și dețin un card de debit au avut posibilitatea de a achiziționa online titluri de stat, la doar un click distanță.
Președintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, pune presiune pe noul președinte ANAF. Sper să înțeleagă pe deplin uriașa răspundere a poziției sale și să acționeze în consecință, a declarat liderul PSD.
Sorin Grindeanu i-a cerut noului șef al ANAF să ia măsuri rapide.
„ANAF are un nou președinte. Am înțeles perfect motivele pentru care prim-ministrul își asumă o nouă conducere a Fiscului, instituție-cheie pentru aplicarea Pachetului fiscal. Românii nu mai pot primi doar explicații, ci rezultate rapide! De aceea, toți contribuabilii corecți - atât populația, cât și întreg mediu de afaceri - trebuie să vadă o schimbare majoră de atitudine a Fiscului, adică efecte concrete în lupta împotriva marii evaziuni fiscale și a tuturor celor care fraudează banul public. Altfel, pe bună dreptate, oamenii vor spune că povara fiscală este pusă tot pe cei care își plătesc onest taxele către stat”, a transmis liderul PSD.
Sorin Grindeanu
„Consider, însă, că este absolut obligatoriu ca, odată cu măsurile de consolidare fiscală anunțate de prim-ministrul Ilie Bolojan, să existe și ținte lunare pentru conducerea ANAF în privința creșterii gradului de colectare și a sumelor recuperate de la marii evazioniști (în special TVA). Sper ca noul președinte al Fiscului să înțeleagă pe deplin uriașa răspundere a poziției sale și să acționeze în consecință. România nu-și mai poate permite doar să constate că există aproape 50.000 de firme înregistrate la o listă de adrese care se suprapun, însumând datorii de aproape 30 de miliarde de lei la bugetul de stat. Mă aștept să văd echipe de control ale ANAF la toate aceste adrese și o comunicare constantă cu opinia publică cu privire la rezultatele acestor controale”, a adăugat Grindeanu.
Concluzia lui Grindeanu este că „dacă, în două luni consecutive, nu vor fi atinse țintele, voi fi primul care solicit demiterea conducerii Fiscului!”
Cea mai mare statuie din județul Galați va fi reabilitată cu fonduri europene. Este vorba despre suma de un milion de euro care va fi folosită pentru refacerea complexului monumental de la Roșcani cu celebra statuie a lui Ioan Vodă cel Viteaz.
Consiliul Județean Galați va reabilita complexul monumental de la Roșcani. CJ Galați a preluat în administrare Statuia lui Ioan Vodă cel Viteaz, ridicată la Roșcani -parte integrantă a celui mai amplu complex monumental din județ –cu scopul de a identifica soluții pentru a-i reda strălucirea de altădată.
„Trebuie să ne cunoaștem trecutul, să fim conștienți de valorile culturale și istorice ale județului Galați și să fim mândri, mai ales tinerele generații, de rolul pe care înaintașii noștri l-au avut în destinul acestei țări. Împreună cu partenerii din Raionul Cahul, Republica Moldova, și Asociația de Cooperare Transfrontalieră Euroregiunea Dunărea de Jos, am reușit să obținem o finanțare europeană de peste un milion de euro, pentru a consolida, restaura și pune în valoare întregul complex monumental de la Roșcani”, a transmis Costel Fotea, președintele CJ Galați.
Realizată de sculptorul Gheorghe Turcu, statuia lui Ioan Vodă cel Viteaz a fost inaugurată în anul 1976, pentru a marca patru secole de la bătălia în care voievodul moldovean și-a pierdut viața, apărând cu vitejie pământul țării în fața cotropitorilor otomani.
Atât soclul statuii, cu o înălțime de 6 metri, cât și statuia propriu-zisă, cu o înălțime de 4,5 metri, vor fi expertizate și restaurate.
De asemenea, va fi refăcut întregul complex istoric, ce cuprinde o amplă platformă cu două terase, dar și o scară monumentală cu 28 de trepte.
Proiectul mai vizează promovarea patrimoniului istoric și cultural de pe ambele maluri ale Prutului, organizarea de cursuri de istorie pentru elevi, precum și derularea unor acțiuni care să pună în valoare potențialul turistic al regiunii.
Liderii PSD Galați și reprezentanții autorităților locale au semnat o scrisoare adresată premierului Ilie Bolojan și miniștrilor Economiei, Radu Miruță, și de Finanțe, Alexandru Nazare. Demnitarilor li se cere să intervină, pentru a evita risc major pentru economia națională și pentru a rezolva criza de la combinatul siderurgic Liberty Galați.
Scrisoarea este semnată de europarlamentarul și președintele PSD Galați, Dan Nica, președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, primarul orașului Galați, Ionuț Pucheanu, senatorul Marius Humelnicu și deputații Bogdan Ciucă, Marius Mărgărit și Viorica Sandu. Ei susțin că situația critică a Combinatului Siderurgic „Liberty” Galați reprezintă un risc major pentru economia națională
„Vă adresăm un apel public ferm și responsabil legat de criza profundă în care se află Combinatul Siderurgic „Liberty” Galați. Angajații combinatului nu și-au primit salariile, perspectivele reluării activității sunt tot mai sumbre, iar semnalele privind un posibil faliment sunt alarmante. Este o situație de o gravitate extremă, care nu afectează doar peste zece mii de familii din județul Galați, ci pune în pericol stabilitatea unei industrii strategice la nivel național. Combinatul siderurgic de la Galați reprezintă cel mai mare producător de oțel din România, un contributor major la bugetul de stat și un pilon de sprijin pentru zeci de mii de locuri de muncă, direct și indirect. Prăbușirea sa ar avea efecte catastrofale nu doar pentru economia locală, ci și pentru economia națională și securitatea industrială a României”, scrie în scrisoarea semnată de social democrații gălățeni.
Cei șapte semnatarii solicită intervenția imediată a Guvernului României și se adresează reprezentanților ANAF.
„Facem un apel clar către ANAF: să își reconsidere poziția exprimată în urmă cu trei săptămâni și să susțină, prin vot, planul de restructurare care urmează să fie omologat de Tribunalul Galați pe 7 iulie 2025. În acest moment de răscruce, un vot împotrivă poate bloca ireversibil salvarea combinatului. Este un moment în care nu putem să permitem ca „Liberty” să ajungă o ruină industrială. Galațiul are nevoie de sprijin! România are nevoie de un combinat funcțional”, mai scrie în scrisoarea semnată de PSD Galați.
Error: No articles to display