Peste 300 de copii au pătruns în lumea roboticii la Biblioteca Estivală din Galați. Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Galați și Biblioteca „V.A. Urechia”
Peste 300 de copii și adolescenți au descoperit, săptămâna aceasta, cât de distractivă poate fi știința. La Biblioteca Estivală din Grădina Publică, aventura cunoașterii s-a împletit perfect cu joaca, robotica și creativitatea.
Invitați de Consiliul Județean Galați și Biblioteca „V.A. Urechia”, cei mici au explorat lumea tehnologiei alături de tinerii talentați de la cluburile de robotică „RoSophia”, „Seramitae” & „Seramitae Novus”, „Republic of Danube” și „ByteForce” – adevărați ambasadori ai inovației din Galați!
„Demonstrațiile spectaculoase, atelierele interactive și competițiile între roboți i-au încântat pe cei prezenți. Le mulțumim tuturor pentru energie, implicare și inspirație! Felicitări și vacanță frumoasă, plină de descoperiri”, a fost mesajul lui Costel Fotea.
Ministrul Energiei, Bogdan Ivan, promite un plan coerent, asumat și care să facă o schimbare reală în ceea ce privește facturile românilor. România are unele dintre cele mai mari prețuri la energie din Uniunea Europeană, ținta mea este să scad facturile la energia electrică și la gaz pentru oameni, a transmis ministrul Ivan.
Ministrul Energiei a explicat de ce plătesc românii cele mai mari facturi.
„România are unele dintre cele mai mari prețuri la energie din Uniunea Europeană. Cum am ajuns aici: decizii greșite acum 5 ani în liberalizarea pieței de energie, centrale și rețele vechi de peste 70 de ani, investiții insuficiente și peste toate, șantajul energetic al Rusiei”, a spus Bogdan Ivan.
El a anunțat că lucrează la un plan pentru a remedia problema.
„Ținta mea pentru România? Să scad facturile la energia electrică și la gaz pentru oameni! Cum? Un plan coerent, asumat și care să facă o schimbare reală, nu doar să promită. Când? În următoarele două luni voi prezenta acest plan și direcții clare de acțiune”, a precizat ministrul Energiei.
La sera de plante exotice din Grădina Botanică a început amenajarea terasei pentru vizitatori, care va fi situată chiar la baza impresionantei construcții, a anunțat Costel Fotea, președintele CJ Galați.
„Această terasă va fi un extraordinar punct de belvedere, dar și locul ideal pentru un moment de odihnă sau pentru servirea unei băuturi răcoritoare. Tot pe aici se va face accesul și la liftul care ne va duce direct în inima „pădurii tropicale” din turnul principal al serei”, a transmis Costel Fotea.
Palmieri, cocotieri și alte specii exotice remarcabile, aduse din pădurile tropicale ale Africii și Americii de Sud, vor putea fi admirate în toată splendoarea lor — de la rădăcini până la coroanele impunătoare.
Cel mai înalt punct de observație, situat la 20 de metri înălțime, va oferi o experiență cu adevărat unică în mijlocul acestui univers vegetal spectaculos.
„Desigur, pentru a susține acest ecosistem special, sunt necesare condiții precise de temperatură, ventilație și umiditate. Cele mai multe dintre echipamentele necesare au fost deja instalate în interiorul serei, iar în prezent se află în stadiu avansat lucrările la noua centrală termică și la racordurile către camerele tehnice, de unde va fi controlat întregul ambient. Totul, pentru ca vizitatorii să se bucure de o ”oază tropicală” chiar în mijlocul Galațiului!”, a precizat Fotea.
Judecătoarea Elena-Simina Tănăsescu a fost aleasă președinte al CCR. Alegerile interne s-au desfășurat duminică. Tot duminică au depus jurământul cei trei noi membri ai CCR.
Potrivit CCR, „în ziua de duminică, 13 iulie 2025, ora 9,00, la Palatul Cotroceni, în fața Președintelui României și a conducerii celor două Camere ale Parlamentului, precum și în prezența prim-ministrului, a avut loc ceremonia de depunere a jurământului de învestitură în funcția de judecător al Curții Constituționale de către domnii ASZTALOS Csaba-Ferenc, Mihai BUSUIOC și Dacian-Cosmin DRAGOȘ”.
Aceștia au fost numiți în urma unor proceduri.
„Prin Decretul nr.774 din 8 iulie 2025, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.643 din 8 iulie 2025, domnul Dacian-Cosmin DRAGOȘ a fost numit în funcția de judecător la Curtea Constituțională, pentru un mandat de 9 ani, începând cu data de 13 iulie 2025. Prin Hotărârea Camerei Deputaților nr.42 din 24 iunie 2025, respectiv Hotărârea Senatului nr.64 din 24 iunie 2025, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.587 din 24 iunie 2025, domnii ASZTALOS Csaba-Ferenc și Mihai BUSUIOC au fost numiți judecători la Curtea Constituțională, pentru un mandat de 9 ani, începând cu data de 13 iulie 2025”, a adăugat CCR.
Momentul depunerii jurământului marchează, potrivit art.63 din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, intrarea în exercițiul funcției de judecător al Curții Constituționale și a fost urmat de reunirea Plenului, în noua componență, pentru alegerea noului președinte al Curții. În urma votului secret, cu majoritatea voturilor judecătorilor prezenți, doamna Elena-Simina Tănăsescu a fost aleasă în funcția de președinte al Curții Constituționale, pentru un mandat de trei ani.
Președintele Nicușor Dan a transmis duminică în urma anunțului lui Donald Trump despre taxele vamale impuse UE de SUA că România susține abordarea UE către o soluție negociată.
Mesajul a fost transmis pe platforma X.
„România susține pe deplin eforturile Comisiei Europene și ale președintelui Ursula von der Leyen de a continua negocierile și de a ajunge la un acord cu SUA înainte de 1 august. De asemenea, susținem abordarea UE către o soluție negociată cu SUA, în interesul cetățenilor noștri, al întreprinderilor și al parteneriatului transatlantic”, a comunicat președintele Nicușor Dan.
Președintele SUA, Donald Trump, a anunțat sâmbătă o creștere cu 30% a taxelor vamale pentru Uniunea Europeană și pentru Mexic. Noile tarife se vor aplica începând de vineri, 1 august.
Președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, anunță că a semnat ordinul de începere a lucrărilor pentru modernizarea DN25. Este o investiție de 370 de milioane de euro care, printre altele, va realiza o legătură a orașului Galați cu Autostrada Moldovei.
„Am dat ordinul de începere a lucrărilor – proiectare și execuție – pentru cea mai mare investiție din județul Galați din ultimele decenii: modernizarea DN 25, un proiect finanțat cu fonduri europene, în valoare de 370 de milioane de euro. Acest pas important vine după ce firmele câștigătoare ale licitației au depus garanția de bună execuție, reprezentând 5% din valoarea totală a investiției”, a transmis Costel Fotea.
Constructorii au la dispoziție 36 de luni pentru atingerea obiectivelor propuse: 6 luni pentru elaborarea proiectului tehnic și 30 de luni pentru execuția propriu-zisă a lucrărilor.
Proiectul include 40 km de drum ce va fi lărgit la patru benzi, 12 poduri și pasaje modernizate sau reconstruite, 23 de sensuri giratorii în localități și un nod rutier major la Hanu Conachi – legătură rapidă spre Tecuci și Autostrada Moldovei (A7).
Tronsonul de drum va fi modernizat pe ruta Galați-Hanu Conachi, la intersecția cu DN25A.
Contractul de lucrări a fost adjudecat de o asociere de firme gălățene cu experiență: Tancrad (lider), Arcada Company, Citadina 98, ADD Global Design, Primacons Group, Oldroad Construct și Creative Road Design, alături de mai mulți subcontractori.
„Prin urmare, această investiție nu înseamnă doar o infrastructură rutieră modernă, sigură și eficientă, ci și locuri de muncă pentru mii de angajați din județul Galați și noi oportunități pentru investitori. Mulțumesc încă o dată Ministerului Transporturilor și CNAIR că au înțeles cât de important este acest proiect”, a precizat Costel Fotea.
Partidul Național Liberal va organiza sâmbătă, 12 iulie, Congresul Extraordinar. Evenimentul se va desfășura la Palatul Parlamentului, în prezența a 1200 de delegați. Congresul are ca obiectiv alegerea noii echipe de conducere la nivel național.
Potrivit reprezentanților partidului, pentru funcția de președinte PNL și-a depus candidatura Ilie Bolojan. Pentru pozițiile de prim-vicepreședinți s-au înscris zece candidați: Valeriu Iftime, Adrian Veștea, Florin Roman, Alin Tișe, Nicoleta Pauliuc, Ioan Popa, Dan Motreanu, Ciprian Ciucu, Mircea Minea și Cătălin Predoiu.
Pentru conducerea Curții de Arbitraj candidează Costică Lupușoru, Daniel Buda și Ciprian Dobre, iar pentru președinția Comisiei Naționale de Revizie și Cenzori a fost depusă candidatura lui Virgil Guran.
Votul va fi secret pentru funcțiile de președinte al partidului, prim-vicepreședinți, președinte al Curții de Arbitraj și președinte al Comisiei Naționale de Revizie și Cenzori.
Tot în cadrul Congresului va avea loc validarea vicepreședinților regionali, care vor deveni membri ai Biroului Executiv Național. În acest caz, votul va fi deschis. Candidații propuși pentru validare sunt: Alexandru Muraru pentru regiunea Nord-Est, Alexandru Popa pentru Sud-Est, Toma Petcu pentru Sud Muntenia, Gigel Știrbu pentru Sud-Vest Oltenia, Gheorghe Falcă pentru Vest, Florin Birta pentru Nord-Vest, Ion Dumitrel pentru Centru și Hubert Thuma pentru regiunea București-Ilfov.
Ministrul Transporturilor, Ciprian Șerban, anunță că s-a deschis circulația pe DEx4, drumul care asigură legătura dintre A3 (Autostrada Transilvania) şi DN1!
Din această săptămână, șoferii care tranzitează județul Cluj pot circula pe încă 5 km noi de drum expres.
Contractul pentru construcția DEx4 are o valoare de 562,6 milioane de lei și a fost finanțat prin Programul Transport 2021-2027.
Noul sector de drum expres aduce beneficii, atât traficului rutier local, cât şi celui de tranzit deoarece șoferii vor putea evita traversarea municipiilor Cluj-Napoca și Turda.
Agenția internațională de rating Moody's anticipează că deficitul României ar putea ajunge la 7,8% din PIB în acest an. De asemenea, acesta va fi mai scăzut anul viitor, potrivit estimărilor agenției, preluate de Ministerul Finanțelor.
Experții agenției Moody's estimează că dacă măsurile fiscal-bugetare vor fi implementate integral, deficitul fiscal al României ar putea ajunge la 7,8% din PIB în 2025 și la 6,1% din PIB în 2026, au anunțat reprezentanții Ministerului Finanțelor.
„Agenția internațională de rating Moody's apreciază eforturile Guvernului României de a reduce deficitul bugetar, considerând măsurile fiscal-bugetare recent asumate drept <un pas important> în direcția echilibrării bugetare. În cel mai recent raport al agenției, publicat pe 9 iulie, Moody's subliniază că planul Guvernului ar trebui să reducă deficitul și să încetinească creșterea datoriei publice mai repede decât anticipa anterior”, a transmis Ministerul Finanțelor.
Pachetul fiscal asumat de Guvern va genera o consolidare de aproximativ 0,6% din PIB pentru 2025, contribuția semnificativă venind din majorarea cotelor TVA începând cu 1 august 2025. Pentru 2026, Moody's estimează o consolidare bugetară de circa 3% din PIB, ca efect cumulat al măsurilor adoptate în 2025 și al celor care se vor aplica din 2026 (majorarea impozitelor pe dividende și plafonarea indexării salariilor și pensiilor din sectorul public).
Totodată, agenția subliniază că implementarea completă și eficientă a măsurilor și menținerea disciplinei fiscale vor fi esențiale pentru revenirea pe traiectoria fiscal-bugetară, având în vedere amploarea consolidării planificate.
„După semnalul de încredere primit pe 8 iulie la Bruxelles, în cadrul ECOFIN, analiza Moody's ne reconfirmă că strategia actualului Guvern este una sustenabilă, care va reconstrui încrederea în România. Continuăm să implementăm reformele necesare nu doar pentru a consolida finanțele publice, ci pentru a face din România o destinație din ce în ce mai atractivă investițional, care să ofere mai multe oportunități tuturor”, a explicat ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare.
Președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, a anunțat că joi, la Galați, au fost lansate 27 de proiecte, bazate pe cursuri de formare profesională, prin care peste 14.000 de persoane pot învăța o meserie.
Potrivit lui Fotea, Consiliul Județean Galați este alături de mediul de afaceri, de persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă și de instituțiile de formare profesională, susținând o societate gălățeană dinamică și prosperă.
„Investițiile în educație, în viitorul oamenilor și în forța de muncă de care economia are nevoie sunt o prioritate pentru noi toți. Astăzi, la Galați, au fost lansate prin intermediul Centrului de Consultanță și Studii Europene 27 de proiecte, bazate pe cursuri de formare profesională, prin care peste 14.000 de persoane pot învăța o meserie. Obiectivul? Peste 2.000 de oameni să își găsească un loc de muncă”, a explicat Costel Fotea.
În anul 2025, din bugetul Consiliului Județean Galați, peste 1,61 miliarde de lei au fost alocate proiectelor de dezvoltare
„Fiecare persoană merită o șansă de a se realiza în viață, iar orice reușită începe cu decizia de a încerca să-ți construiești un viitor profesional mai bun. Investițiile reprezintă un motor esențial al dezvoltării și, implicit, al reducerii șomajului. Și din această perspectivă Consiliul Județean Galați este un partener de încredere. Numai în anul 2025, din bugetul total de 1,9 miliarde de lei, peste 1,61 miliarde de lei s-au alocat proiectelor de dezvoltare. Fiecare investiție generează efecte multiplicatoare în economia locală: creează locuri de muncă, stimulează consumul de bunuri și materii prime, aduce resurse în comunitate și contribuie la stabilitate și predictibilitate”, a precizat președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea.
Error: No articles to display